woensdag 15 januari 2014

Geluk is een mensenrecht

Leo Bormans heeft er zelfs een boek over geschreven. In zijn World Book of Happiness maakt hij ons duidelijk hoe geluk, afhankelijk van de cultuur, land of continent, overal anders ervaren en gepercipieerd wordt.

Elk mens heeft recht op geluk

Iedereen, ongeacht rang, afkomst of ras, wil gelukkig zijn. Gelukkige mensen leven immers langer en hebben meer succes in het leven. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat geluk niet verklaard kan worden door uiterlijke factoren zoals levensomstandigheden, rijkdom of welvaart. Al denken vele mensen van wel omdat zij geluk relateren aan rijkdom, geld en bezit.

Het zijn echter de persoonlijke factoren zoals onze manier van denken en onze levenskeuzes, die verantwoordelijk zijn voor ons geluksgevoel.

De wetenschap van geluk

Geluk is niet afhankelijk van dingen buiten ons, maar van de manier waarop wij die zien. Onze gedachten, emoties en gevoelens bepalen dus ons geluksgevoel. Geluk moet dus wel een keuze zijn.
De ‘Wetenschap van geluk‘ bestaat echt en buigt zich over het ‘meetbaar’ maken van geluk of het beter begrijpen van geluk. Experts hebben ontdekt dat we ons geluksgevoel kunnen verhogen, ongeacht onze woonplaats of levensomstandigheden.

Een Amerikaanse studie uit 2009 bij 60.000 volwassenen wees uit dat slechts een heel klein gedeelte
van de menselijke genen verantwoordelijk was voor iemands gevoel van welzijn en geluk. Ook hier bleek opnieuw dat keuzes en levensdoelen veel meer invloed hebben op geluk. 

Van de 50 procent van ons geluk dat niet biologisch gestuurd wordt, zou slechts 10 procent verbonden zijn met levensomstandigheden waarop we zelf geen vat hebben (mooi of intelligent zijn, talenten, …). Aan de overige 40 procent wordt door onszelf vorm gegeven.

Gelukkig of tevreden?

Geluk heeft als basisgevoel tevredenheid. Als je dat hebt bereikt, dan pas kan je gaan genieten. Dan ligt de weg naar geluk open.

Zorg er ook voor dat je rust in je hoofd creëert. Rust krijg je door overzicht in je hoofd, huis en werksfeer te creëren. Dit vermijdt chaos, want chaos leidt tot gevoelens van onrust, irritatie en dus… ongelukkig zijn. Hou een dagelijkse agenda bij en maak je leven en werk overzichtelijk. Dag na dag, stap voor stap.

Wees dankbaar

Wees elke dag dankbaar voor al je zegeningen… En dit zijn er veel. Geef liefde en wees vriendelijk voor mensen, want wat je geeft, krijg je terug. Dit is de Wet van Aantrekking.

Tot slot, wees je bewust van het NU-moment. Leef nu en denk niet aan gisteren of maak je geen zorgen over morgen. NU is het enige moment in het leven dat echt kan ‘geleefd’ worden.
Gelukkig zijn is dus waarlijk een KEUZE. Aan jou om die juiste keuzes te maken op weg naar geluk, succes, vreugde en welvaart in je leven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten