maandag 17 maart 2014

Weten is niet genoeg. Je moet het ook toepassen

Kennis hebben over iets is leuk, maar het betekent niets als je het niet toepast in je leven. Theorie in boeken is ‘waarheid op papier’, maar praktijk is actie ondernemen om de theorie waar te maken.

Zit je steeds met je neus in spirituele boeken en weet je hoe je ‘jezelf moet ontplooien’. Dan zal je die kennis toch eerst aan de praktijk moeten toetsen, wil je vooruitgang boeken in je leven. 

Walk the talk’ of voeg de daad bij het woord. Zowel in het Engels als in het Nederlands zijn het spreuken die tot de verbeelding spreken.


Stel jezelf de vraag: ‘Welk doel zou ik boven alles het liefst willen realiseren, maar heb ik tot op heden nog niet of onvoldoende bereikt?’





Het grote belang van zelfdiscipline

Mensen die over veel zelfdiscipline beschikken gebruiken die meestal om gezonde en efficiƫnte gewoontes te ontwikkelen in hun persoonlijk leven, gezondheid, werk en relaties.

Zij ervaren ook veel minder stress dan anderen omdat ze die zelfdiscipline
gebruiken om moeilijke situaties te vermijden in hun leven. Zij ageren alert alvorens te moeten reageren op situaties die ze uit de hand hebben laten lopen.

Zij geven zichzelf voldoende tijd en ruimte om aan een project te werken, stellen geen onrealistische en onhaalbare deadlines en blijven weg van ‘ongezonde’ en ‘schadelijke’ verleidingen: rijkelijke feestbuffetten, drinkgelagen en recepties, doelloos zappen voor de tv, eindeloos surfen op het internet, … 

Vermijden is immers beter dan voorkomen en om te vermijden heb je minder discipline nodig dan om te voorkomen.

Wees daarom elke dag alert en begin je dag met meditatie, mindfulness of yoga zodat je de juiste focus krijgt om problemen efficiƫnt aan te pakken.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten